Ποιές είναι οι τεχνικές προδιαγραφές των φυτικών ελαίων

 

 
Τα έλαια που παράγονται από ελαιούχα φυτά μέσω συμπίεσης, έκθλιψης ή ανάλογων μεθόδων, φυσικά ή εξευγενισμένα αλλά μη χημικώς τροποποιημένα, όταν είναι συμβατά με τον τύπο του χρησιμοποιούμενου κινητήρα ή εξοπλισμού και τις αντίστοιχες απαιτήσεις εκπομπών αερίων ρύπων.
Πυκνότητα

Τα είδη του φυτικού ελαίου δεν διαφέρουν πάρα πολύ από την άποψη της πυκνότητας. Κατά μέσο όρο η πυκνότητα είναι περίπου 10% υψηλότερη.

Σημείο Ανάφλεξης απο Ρ.-Μ.

Είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι με καύσιμο ντίζελ. Κάνει τη μεταφορά και το χειρισμό πολύ πιο ασφαλή.

Θερμογόνος δύναμη

Είναι σχεδόν ίση για όλα τα φυτικά έλαια, αλλά 10% λιγότερο σε σχέση με τα καύσιμα ντίζελ. Λόγω της υψηλότερης πυκνότητας το ογκομετρικό περιεχόμενο της αξίας θερμότητας είναι περίπου το ίδιο.

Κινηματικό ιξώδες

Για τα περισσότερα φυτικά έλαια είναι υψηλότερο από το πετρέλαιο. Μεγάλες διαφορές μεταξύ των διαφόρων ειδών σπόρων. Εάν είναι πάρα πολύ υψηλό, το έλαιο δεν μπορεί να περάσει από το κύκλωμα καυσίμου. Η προθέρμανση είναι ένα από τα μέτρα που θα επιτρέψουν όλους τους κινητήρες να λειτουργούν με φυτικά έλαια.

Χαμηλή θερμοκρασία

Δεν υπάρχουν προδιαγραφές που να ορίζονται μέχρι σήμερα. Αλλά η συμπεριφορά σε χαμηλή θερμοκρασία είναι σημαντική για τη μηχανή με ψυχρή εκκίνηση και χαμηλού φορτίου. Το ιξώδες είναι ένας τέτοιος δείκτης για τη συμπεριφορά χαμηλής θερμοκρασίας.

Ο αριθμός κετανίων

Δεν αρκεί μέθοδο δοκιμής μέχρι σήμερα, επειδή οι μηχανές για τις τυποποιημένες δοκιμές είναι όλοι οι συμβατικοί κινητήρες ντίζελ. Όταν μετράται με συμβατική μέθοδο, ο αριθμός κετανίων είναι χειρότερος, ωστόσο, η πρακτική δείχνει, ότι η καθυστέρηση ανάφλεξης μειώθηκε σε σύγκριση με το ντίζελ.

Υπολείμματα Άνθρακα

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη συσχέτιση με τα υπολείμματα στο θάλαμο καύσης, τα δαχτυλίδια του εμβόλου και των βαλβίδων, έτσι τα υπόλειμματα άνθρακα πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Ιώδιο αριθμός

Είναι ένας δείκτης για τους διπλούς δεσμούςς στη μοριακή δομή. Επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα (σημαντικό για αποθήκευση).

Θείο

Η περιεκτικότητα σε θείο μειώνει τη λειτουργία των καταλυτών και των εκπομπών SOx που προκαλεί, στους κινητήρες Diesel. Κανονικά φυτικά έλαια δεν περιέχουν θείο.

Μόλυνση

Είναι η πιο σημαντική ιδιότητα. Αναστέλλει τα φίλτρα και τα ακροφύσια και λειαντικά σε όλο το κύκλωμα καυσίμου. Πρέπει να είναι καλά ελεγχόμενη.

Οξύ

Τιμή δείχνει την περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα. Μπορεί να επηρεάσει τις ιδιότητες του λαδιού λίπανσης, και εάν υπάρξουν μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να φτάσει στο κάρτερ λαδιού.

Οξείδωση Σταθερότητα

Περιγράφει την προ-γήρανση του ελαίου. Με την πρόοδο της ηλικίας το ιξώδες αυξάνεται συνεχώς. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λίπανση του καυσίμου.

Φώσφορος

Περιεχόμενο εξαρτάται πολύ από τη μέθοδο παραγωγής του καυσίμου. Ο φωσφόρος είναι επικίνδυνος για τον κινητήρα λόγω της αποξεστικής λειτουργίας του. Όταν το έλαιο είναι ψυχρής έκθλιψης ή εξευγενισμένο κανονικά το περιεχόμενο του φωσφόρου είναι μέσα στα όρια.

ΤΕΦΡΑ

Αφορά το περιεχόμενο των οξείδίων και της ακατέργαστης τέφρας. Ash που είναι λειαντικά.

Περιεκτικότητα νερού

Εάν είναι γαλακτωματοποιημένη, μια υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό δεν είναι μειονεκτική. Κανονικά όμως το νερό θα προκαλέσει προβλήματα οπουδήποτε στο σύστημα καυσίμου. Η πρακτική εμπειρία δείχνει ότι οι χαρακτηριστικές ιδιότητες δεν μπορούν ούτως ή άλλως να επηρεαστούν - αλλά οι μεταβλητές αυτές μπορούν. Έτσι, ένας ελέγχου της ποιότητας του καυσίμου θα πρέπει κυρίως να εστιάζεται στα εξής:

·         Μόλυνση

·         Περιεχόμενο Φώσφορου

Περιεχόμενο νερού